Εκτύπωση
Άρθρα - Απόψεις
Εμφανίσεις: 808

Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

Ο Ιππόλυτος του Ευριπίδη περιφρονούσε την Αφροδίτη και τα έργα της. Προτιμούσε τις απολαύσεις του κυνηγιού από αυτές του υπνοδωματίου. Ως εκ τούτου, η θυμωμένη θεά εμπνέει παράφορο έρωτα για τον νεαρό κυνηγό στη Φαίδρα, σύζυγο του πατέρα του Θησέα και θετή του μητέρα. Τον παρενοχλεί. Στο τέλος, απελπισμένη, απαγχονίζεται. Μη ρωτήσετε τι φταίει η Φαίδρα και πληρώνει την ασέβεια του Ιππόλυτου. Οταν θύμωναν οι αρχαίοι θεοί δεν λογάριαζαν δικαιοσύνες. Αλλοι, βέβαια, αποδίδουν το ατόπημα στον εικαζόμενο μισογυνισμό του Ευριπίδη. Πώς είναι δυνατόν ο ποιητής που άφησε τόσο ζωντανούς και τόσο δυνατούς γυναικείους χαρακτήρες να θεωρείται μισογύνης, μόνον οι φεμινίστριες το ξέρουν. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν τα επιχειρήματά τους. Σε κάποια στιγμή απευθυνόμενος στον Δία, ο Ιππόλυτος φωνάζει: «Θεέ, γιατί να είμαστε υποχρεωμένοι για να υπάρξουμε να περνάμε μέσα από το καταραμένο γένος των γυναικών» – το παραθέτω από μνήμης. Το «γένος γυναικών» πάντως το θυμάμαι καλά. Είναι αυτό που στη σύγχρονη εποχή ονομάσθηκε εσφαλμένα «ασθενές φύλο», ανακηρύχθηκε προνομιούχο θύμα του ανδρικού πολιτισμού και τώρα παλεύει να απαλλαγεί από τα υπολείμματα της καταπίεσης.



Από την εποχή εποχή του Ιππόλυτου ώς την εποχή του Ουάινσταϊν τα πράγματα έχουν ανατραπεί. Οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών από άνδρες είναι καθημερινές. Εντός ολίγου, ακόμα και για να φλερτάρεις θα πρέπει να έχεις υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό με περιορισμούς και απαγορεύσεις. Καλώς ή κακώς, ο πολιτισμός μας υπήρξε ανδροκρατούμενος για πολλούς αιώνες. Για καλό και για κακό. Προσοχή: το θέμα δεν είναι αν το γένος των γυναικών θα πάρει τις θέσεις που καπηλεύτηκαν οι αρσενικοί για τόσους αιώνες. Η πολιτική ορθότης εργάζεται πυρετωδώς για να καταργήσει το δίπολο αρσενικό - θηλυκό. «Αρρενωπή γραφή», «ανδρισμός» είναι έννοιες που, υποτίθεται, θίγουν την ευπρέπεια. Με τον ίδιο τρόπο που τη θίγει και η «θηλυκότητα». Γενική απαγόρευση διακρίσεων, γενικευμένος χυλός διαθέσεων, υποκρισία. Ας φτάσουμε σ’ αυτό το πλάσμα, το Ιάσων-Αντιγόνη, που ζήτησε από το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου να σβήσει το φύλο από την ταυτότητά του διότι είναι άφυλο.

Είναι ο άνδρας καταδικασμένος εκ φύσεως να γίνει Ουάινσταϊν; Οχι βέβαια. Ή μήπως η ταύτιση του αρσενικού με το ξεδιάντροπο «ανδροειδές» είναι κι αυτή κομμάτι της πολιτισμικής αποδόμησης που έχει φτάσει ώς το κύτταρο της ύπαρξης, το φύλο; Και αν ναι, μήπως το γένος των γυναικών πρέπει να λάβει μέτρα για τη διάσωση του αρσενικού ως είδος υπό εξαφάνιση; Στο κάτω κάτω, κυρίες μου, εσείς έχετε τη δύναμη στα χέρια σας.

Έντυπη έκδοση Καθημερινής

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS