Εκτύπωση
Άρθρα - Απόψεις
Εμφανίσεις: 795

Του  Κώστα Γιαννακίδη

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να πετύχει μεγαλύτερη ωφέλεια και καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα αν διέθετε το πλεόνασμα της υπερφορολόγησης σε αναπτυξιακές και επιχειρηματικές δραστηριότητες και όχι σε παροχές συγκυριακής ανακούφισης της εκλογικής πελατείας

Οσοι έχετε καβαλήσει τα 40, δεν μπορεί να μη θυμάστε τον Γιώργο Πολυχρονίου να παρουσιάζει τηλεπαιχνίδια, με την Ελένη Μενεγάκη στην επίδειξη των δώρων. «Εκατομμύρια!» φώναζε ο G-Poly και γύριζε ο Τροχός, άνοιγαν παράθυρα και έπεφταν κουρτίνες. Ειλικρινά μου θυμίζει τον Τσίπρα να μοιράζει υπερπλεόνασμα.



Δεν λέω βέβαια πως ο Πρωθυπουργός θα σταθεί μπροστά στην κάμερα με ανοιχτά χέρια και μουσική επένδυση για να μετρήσει μπροστά μας μία οκτακοσάρα. Ούτε πέρσι το έκανε. Εχει άλλους για αυτή τη δουλειά. Και εσύ διαβάζεις για τον λαοπρόβλητο που, σχεδόν, τα έβαλε από την τσέπη του υπέρ ασθενέστερων. Ο λαϊκισμός στα πιο χυδαία του.

Φέτος δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να πρωτοτυπήσει και να ακολουθήσει την προτροπή της αντιπολίτευσης. Η ΝΔ πρότεινε μείωση του ΕΝΦΙΑ και, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μαξίμου εξετάζουν να χαρίσουν τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ σε όσους ήταν συνεπείς στην καταβολή των τριών πρώτων. Υποθέτω θα τεθούν και ορισμένα εισοδηματικά κριτήρια καθώς δεν είναι φρόνιμο να χαρίζονται δύο δόσεις και στην Εκάλη και στο Πέραμα. Προς το παρόν, το σενάριο αυτό διαψεύδεται. Επίσης η ΝΔ πρότεινε να δοθούν χρήματα στους μακροχρόνια άνεργους, ξεχνώντας ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο για δύο λόγους: πρώτον, όλοι αυτοί δεν μαντρώνονται πολιτικά και, δεύτερον, ανάμεσά τους υπάρχουν αρκετοί που εμφανίζονται ως άνεργοι, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.

Συνεπώς το πιθανότερο είναι ο Αλέξης να εμφανιστεί στις οθόνες των ΚΑΠΗ ως ο φίλος του γέροντα, ως το αγόρι που φέρνει κάτι για τα Χριστούγεννα. Από την άλλη, αν κόψει ΕΝΦΙΑ (δηλαδή τον φόρο που τον έκανε Πρωθυπουργό), θα τη βγει στη ΝΔ από τα δεξιά, ενώ θα πει ότι υλοποιεί, τμηματικά έστω, τη δέσμευση του για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. «Δεν είμαι ψεύτης, απλώς χρειάζομαι χρόνο». Αυτό είναι και λογιστικά βολικό αφού δεν θα εμφανιστεί «τρύπα» στα έσοδα, τουλάχιστον από τον ΕΝΦΙΑ, ενώ ορισμένοι θα σπεύσουν να καλύψουν άλλες φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Οπως και να έχει, όποιο δρόμο και αν επιλέξουν, τα λεφτά θα πέσουν στην τρύπα που ανοίγουμε στο ελώδες νερό της ύφεσης. Το πολύ να τονωθεί στιγμιαία η κατανάλωση ή, στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ, τα πράγματα να εμφανιστούν ελαφρώς πιο τακτοποιημένα.

Ο Σαμαράς τα έδωσε σε ένστολους και ο Τσίπρας σε συνταξιούχους. Ο καθένας στον πελάτη του. Ε, και; Αυτά τα χρήματα έπρεπε να επενδυθούν σε αναπτυξιακές δραστηριότητες. Σε σχέδια και ενέργειες που δημιουργούν θέσεις εργασίας και φορολογικά έσοδα. Και, εντάξει, να εμφανιστεί στις οθόνες με χιτώνα, χαμόγελο και φωτοστέφανο. Αλλά ας διαθέσει και ένα ποσό στη χρηματοδότηση της καινοτομίας, της έρευνας, των νέων επιχειρήσεων. Θα του τα πει και ο εξάδελφος, ο Γιώργος ο Τσίπρας, που μόλις ανέλαβε το Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού. Ξέρει ο Γιώργος.

Protagon

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS