Εκτύπωση
Άρθρα - Απόψεις
Εμφανίσεις: 762

Ρεσιτάλ προπαγάνδας δίνει ​και πάλι το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων με αφορμή το περιβόητο συνέδριο για τα θύματα των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων που έγινε στην Εσθονία.

Τα «fake news» διαδέχονται το ένα το άλλο.

Ο ρόλος που κλήθηκε να παίξει το ΑΠΕ ως δημόσιο Μέσο Ενημέρωσης έχει προκαλέσει σοβαρά ερωτηματικά αλλά και αντιδράσεις για τον τρόπο που το Πρακτορείο χειρίστηκε και παρουσίασε τις πληροφορίες, τραυματίζοντας βαριά την αξιοπιστία του.



Η είδηση του ΑΠΕ, σύμφωνα με την οποία στο συνέδριο συμμετείχαν μόνο οκτώ κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία και Σλοβακία) αποδεικνύεται παντελώς ψευδής, αν όχι κατασκευασμένη.

Στο συνέδριο εκπροσωπήθηκαν τουλάχιστον 19 χώρες της Ε.Ε. Η Ομάδα των οκτώ υπέγραψε στο περιθώριο του συνεδρίου ξεχωριστό ψήφισμα με το οποίο οι υπουργοί Δικαιοσύνης ζητούν να αναληφθεί διεθνής πρωτοβουλία για την διερεύνηση των θηριωδιών που έγιναν από κομμουνιστικά καθεστώτα και την απονομή δικαιοσύνης.

Οι συγκεκριμένες χώρες έχουν ήδη κινηθεί από το 2015 προς την κατεύθυνση ίδρυσης «Συμβουλίου για τη διερεύνηση αξιόποινων πράξεων από τα κομμουνιστικά καθεστώτα» (CICROC), ενώ έως τώρα δεν έχουν βρει ανταπόκριση από άλλες χώρες της Ε.Ε.

Το ΑΠΕ του κ. Ψύλλου μετέδωσε την είδηση διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα με τρόπο ώστε να υποβαθμιστεί η συμμετοχή άλλων χωρών συνολικά στο συνέδριο, και να αναδειχθεί έτσι ως θετική η διαφοροποίηση της ελληνικής κυβέρνησης.

Στο σχετικό κείμενο του πρακτορείου αναφέρεται ότι «Μόνο οκτώ από τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. συμμετείχαν σήμερα στο συνέδριο που διοργάνωσε η Εσθονική Προεδρία αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων».

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «Η προσπάθεια εξομοίωσης των εγκλημάτων του ναζισμού και του κομμουνισμού στο συνέδριο αυτό προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής αρνήθηκε να παραστεί στο συνέδριο καθώς επιχειρήθηκε ταύτιση του κομμουνισμού με τον ναζισμό».

Αυτό ήταν το δεύτερο κρούσμα αξιοποίησης του κρατικού πρακτορείου Ειδήσεων ως μέσο κυβερνητικής προπαγάνδας. Είχε προηγηθεί στις 23/8 άλλο δημοσίευμα με τίτλο «Το Ταλίν μετά την άρνηση της Ελλάδας να δεχθεί τις απόψεις της Εσθονίας διόρθωσε το επίσημο κείμενο για το διεθνές συνέδριο».

Στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ γινόταν αναφορά σε δημοσίευμα του κρατικού ρωσικού πρακτορείου Sputnik, σύμφωνα με το οποίο «Το διεθνές σκάνδαλο ανάγκασε την εσθονική Προεδρία να τροποποιήσει το κείμενο που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της σχετικά με το επικείμενο Συνέδριο της 23ης Αυγούστου, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων.

Η άρνηση του Έλληνα εκπροσώπου, Σταύρου Κοντονή, να συμμετάσχει στο συνέδριο, ανάγκασε την Εσθονία να τροποποιήσει το αρχικό κείμενο, ωστόσο, επί της ουσίας, δεν άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο η Εσθονία αντιλαμβάνεται την ιστορία του προηγούμενου αιώνα.

Και τα δύο δημοσιεύματα, του Sputnik και του ΑΠΕ, αποδείχθηκαν ψευδή, με προφανή στόχο την προπαγάνδα της ρωσικής κυβέρνησης από τη μια και της ελληνικής από την άλλη που στην προκειμένη περίπτωση είχαν κοινά συμφέροντα να εναντιωθούν στο συνέδριο για τις φρικαλεότητες των ολοκληρωτικών καθεστώτων.

Στην ιστοσελίδα η οποία ασχολήθηκε εξαντλητικά με το θέμα μπορεί κανείς να δει αναλυτικά ​και να κρίνει, ​τα στοιχεία που δείχνουν ότι δεν άλλαξε το παραμικρό στη διατύπωση του αρχικού κειμένου των Εσθονών, παρά μόνο μια συντακτική τροποποίηση στον υπότιτλο της δημοσίευσης (μια άνω και κάτω τελεία) που άφηνε να εννοηθεί πως ο ναζισμός είναι μια μορφή του κομμουνισμού.

Παρ’ όλα αυτά, πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα, έπεσαν θύματα των ειδήσεων του ΑΠΕ και ​τις αναμετέδωσαν αυτούσιες.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ως δημόσιο μέσο ενημέρωσης είχε πάντα «θέματα» με την αντικειμενική παρουσίαση κάποιων ειδήσεων και ειδικά εκείνων που αφορούσαν τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Παραδοσιακά, όμως, λειτουργούσε με την μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια να παρουσιάζει αμερόληπτα τις πληροφορίες.

Σήμερα στα χέρια του Μιχάλη Ψύλλου και υπό την καθοδήγηση του Μαξίμου​, έχει μετατραπεί σε όργανο σκληρής κυβερνητικής προπαγάνδας.

Το ΑΠΕ όμως δεν είναι και ούτε πρέπει να αφεθεί άλλο να είναι ένα κομματικό μέσο ενημέρωσης. Έχει διττό ρόλο: αφενός αποτελεί τον καθρέφτη της χώρας μας στο εξωτερικό και αφετέρου είναι βασική πηγή αντικειμενικής ενημέρωσης για τα ΜΜΕ του εσωτερικού. Εφημερίδες, ιστοσελίδες και τηλεοπτικοί σταθμοί, πληρώνουν συνδρομές για να έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση του ΑΠΕ και να έχουν δικαίωμα αναμετάδοσης των ειδήσεων.

Η ίδια η κυβέρνηση έχει επιλέξει για να αξιοποιεί την πλατφόρμα του ώστε να διοχετεύει την επίσημη πληροφόρηση.

Οι ειδήσεις του συνεπώς πρέπει να είναι αξιόπιστες, ελεγμένες και αμερόληπτες.

Αντίθετα σήμερα η ενημερωτική λειτουργία του ΑΠΕ ​είναι προβληματική και ​το Μέσο θα γίνεται όλο και πιο αναξιόπιστο όσο θα αφήνεται να χρησιμοποιείται ως εργαλείο προπαγάνδας από την κυβέρνηση. Και αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο της ενημέρωσης, αλλά συνολικά της Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ: LIBERAL.GR


Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS