Εκτύπωση
Άρθρα - Απόψεις
Εμφανίσεις: 135

Γιάννης Μεϊμάρογλου | Μεταρρύθμιση

Τα ερωτήματα που απασχολούν τον δημόσιο διάλογο δεν μπορεί να απαντηθούν με μισόλογα, υπεκφυγές ή άλλοθι από το χειρότερο παρελθόν της χώρας

Του Γιάννη  Μεϊμάρογλου

Οι τηλεφωνικές υποκλοπές και παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και η πολιτική αντιπαράθεση.

 

Οι πολιτικές εξελίξεις με φόντο το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών και παρακολουθήσεων θα είναι ασφαλώς καταιγιστικές και καθοριστικές για την πορεία της χώρας στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά από τη στιγμή που αποκαλύφθηκαν τρύπες στη θεσμική λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και μάλιστα σε μια από τις πιο ευαίσθητες πτυχές του. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων και ο σεβασμός των ατομικών ελευθεριών αποτελούν θεμελιώδεις κανόνες σε μια χώρα που έχει πληγωθεί από την παραβίαση και την προσβολή τους.

 

Τα ερωτήματα που δικαιολογημένα απασχολούν από την πρώτη στιγμή τον δημόσιο διάλογο δεν μπορεί να απαντηθούν με μισόλογα, υπεκφυγές ή άλλοθι από το χειρότερο παρελθόν της χώρας. Πόσο ανεξέλεγκτες είναι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας ώστε να μπορούν να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους και πέραν των τομέων της ευθύνης τους; Ποιος είναι ο ρόλος των παρακυκλωμάτων και των ύποπτων διασυνδέσεων; Ποιοι ευθύνονται για τις «απόρρητες» διαρροές και τις «νόμιμες» επισυνδέσεις που ήρθαν στο φως; Πώς, από ποιους και για ποιο λόγο προσπεράστηκαν οι θεσμοθετημένες διαδικασίες στην περίπτωση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ;

 

Οι απαντήσεις που περιμένουν να πάρουν οι πολίτες πρέπει να είναι ειλικρινείς και πειστικές, όσο επώδυνες κι αν μπορεί να αποδειχθούν για το πολιτικό σύστημα, για την κοινωνία και τη Δημοκρατία. Και, το κυριότερο, οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν από τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας που καλούνται να ερευνήσουν εξονυχιστικά τις υποθέσεις. Θέματα που αφορούν τον πυρήνα της Δημοκρατίας δεν μπορεί να θυσιαστούν στον βωμό της ακραίας πολιτικής αντιπαράθεσης με στόχο τη βελτίωση της προεκλογικής δημοσκοπικής εικόνας των κομμάτων. Το «άπλετο φως» που όλοι επικαλούνται δεν έχει πολιτικό χρώμα και το «κοινό περί δικαίου αίσθημα» δεν μπορεί να εκβιάσει τις απαντήσεις που βολεύουν τους εμπνευστές του.

 

 

Το σκάνδαλο των επισυνδέσεων και των υπό διερεύνηση ύποπτων διασυνδέσεων που αποκαλύφτηκε αυτές τις μέρες επηρεάζει ασφαλώς το πολιτικό σκηνικό σε μια κρίσιμη συγκυρία για την πορεία της χώρας. Η επιχείρηση υποβάθμισης της υπόθεσης από την κυβέρνηση, με επιχειρηματολογία συχνά ξένη προς τις στοιχειώδεις αρχές σεβασμού των ατομικών ελευθεριών των δικαιωμάτων, δείχνει να απογοητεύει και να οδηγεί στην «αποσύνδεση» δυνάμεις του φιλελεύθερου κεντρώου χώρου που είχαν πιστώσει τον πρωθυπουργό θεσμική επιμονή και προσήλωση.

 

Στις συνθήκες αυτές γίνεται ακόμα πιο επιτακτική για την ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης η ανάγκη ενός ουσιαστικού ανοίγματος προς τις δυνάμεις του Πολιτικού Κέντρου για την ενεργοποίηση και αξιοποίησή των στελεχών του σε όλα τα επίπεδα. Η επίτευξη του στόχου της ανάδειξης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε πόλο εξουσίας προϋποθέτει την προγραμματική συσπείρωση όλων των σοσιαλδημοκρατικών, μεταρρυθμιστικών και φιλελεύθερων κεντρώων δυνάμεων μακριά από συμπλεύσεις που αφήνουν περιθώρια ανάκαμψης στον λαϊκισμό. Οι πολίτες που κινούνται στον χώρο του πολιτικού ορθολογισμού δεν είναι διατεθειμένοι, ιδιαίτερα μετά τα τελευταία γεγονότα, να υπογράψουν λευκές προεκλογικές επιταγές.

https://www.athensvoice.gr/epikairotita/politiki-oikonomia/767819/episundeseis-diasundeseis-kai-aposundeseis/

 

 

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS