Εκτύπωση
Άρθρα - Απόψεις
Εμφανίσεις: 666

Του  Μιχάλη Μιχαήλ
Ηταν τυχαία η «εξαφάνιση» του Πρωθυπουργού στις πυρκαγιές; Οχι. εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής του Μαξίμου για την προστασία του, την αποφυγή της πολιτικής φθοράς. Ο στόχος; Η άνοδος στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο με ηγετικό αέρα. Και με ένα μήνυμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κεντροαριστερά

Τι συνέβη τελικά με τον Αλέξη Τσίπρα και την… απουσία του από την πρώτη γραμμή (σε επίπεδο συμβολισμού) στα σχεδόν τέσσερα θερμά 24ωρα της καταστροφικής πυρκαγιάς στη βορειοανατολική Αττική;


Η «εξαφάνιση» του Πρωθυπουργού τις κρίσιμες ώρες που καίγονταν τα πάντα –με μοναδική παρέμβαση μέσω ενός tweet- δεν ήταν αμηχανία μπροστά στις δραματικές εξελίξεις. Δεν ήταν ούτε καν αδυναμία να αντιληφθούν στο Μέγαρο Μαξίμου την ανικανότητα των αρμόδιων να συντονίσουν -στοιχειωδώς έστω- τον κρατικό μηχανισμό.

Κάθε άλλο. Πρόκειται για συνειδητή ενέργεια, στρατηγική, ώστε να μην υπάρξουν επιπτώσεις στο πρωθυπουργικό – ηγετικό του προφίλ. Να μην ενταχθεί δηλαδή ο κ. Τσίπρας στο κάδρο της κυβερνητικής ανικανότητας και πρωτίστως να μην εισπράξει την πολιτική φθορά, μένοντας μακριά από την αβελτηρία του κ. Τόσκα και των υπολοίπων αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων.

Η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία ή περιστασιακή – εντάσσεται στη στρατηγική «τον Τσίπρα και τα μάτια μας», η οποία υπηρετείται με επικοινωνιακή μεθοδικότητα από το Μέγαρο Μαξίμου και το κομματικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και μερικούς μήνες. Υπό αυτό το πνεύμα εμφανίζεται την επομένη, όταν πια η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, να αντιγράφει τον Κώστα Καραμανλή  του 2007 και να επιθεωρεί πετώντας με ελικόπτερο τα καμένα, ενώ όταν έρθει η ώρα (βλέπε ανασχηματισμός) θα στείλει στο σπίτι τους όσους ευθύνονται.

Στο επίκεντρο της στρατηγικής είναι ο εξωραϊσμός και η ενίσχυση του ηγετικού προφίλ του Πρωθυπουργού, με δεδομένη την εκτίμηση ότι αποτελεί το «βαρύ όπλο» του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης απέναντι στην αντιπολίτευση, άρα πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο και να μην φθαρεί επ’ ουδενί. Απώτερος σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι να περάσει στην κοινή γνώμη και ειδικότερα στα πιο λαϊκά στρώματα πως «.. κάνει ό,τι μπορεί για να λύσει όλα τα μεγάλα προβλήματα που έχει η χώρα αλλά δεν τον αφήνουν εκείνοι που τα δημιούργησαν». Εξάλλου αυτός δεν είναι ο σταθερός ισχυρισμός, το μόνιμο μότο του κ. Τζανακόπουλου, του κ. Πολάκη και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ;  Όταν μάλιστα η κυβερνητική αποτελεσματικότητα είναι πενιχρή και αναμένονται έντονες… αναταράξεις με τους Θεσμούς για την τρίτη αξιολόγηση και το κλείσιμο του προγράμματος.

Αυτή η κυβερνητική τακτική φαίνεται να υπηρετείται από δύο ακόμη γεγονότα καταμεσής του καλοκαιριού. Το πρώτο αφορά την παρουσίαση μίας αμφιβόλου αξιοπιστίας δημοσκόπησης, στη Δυτική Μακεδονία, η οποία εμφάνισε τον ΣΥΡΙΖΑ να καλύπτει τη διαφορά και να βρίσκεται ίσα βάρκα- ίσα νερά με τη ΝΔ. Πότε συνέβη αυτό; Μετά τη εμφάνιση του κ. Τσίπρα στην αναπτυξιακή ημερίδα που έγινε στη Κοζάνη. Υπό αυτό το πρίσμα το μήνυμα που εκπορεύεται είναι σαφές.

Το δεύτερο γεγονός, σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, αφορά την επένδυση στις Σκουριές της Χαλκιδικής. « Έχει μπλοκαριστεί για άλλη μια φορά, ώστε στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας να εμφανιστεί ως ο πολιτικός που δίνει λύσεις», λένε οι… κακές γλώσσες στα θέρετρα της Βόρειας Ελλάδας. Διαβεβαιώνοντας έτσι τους εργαζόμενους ότι η κυβέρνηση νοιάζεται γι’ αυτούς και βάλλοντας κατά των επιχειρηματιών – επενδυτών που θέλουν να κάνουν ό,τι γουστάρουν.

Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, το μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και του υπόλοιπους αρχηγούς της αντιπολίτευσης είναι σαφές: Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ  θα μετέλθουν κάθε τρόπου ώστε να κρατηθούν στην εξουσία, αξιοποιώντας φυσικά κάθε προπαγανδιστικό  μέσο.

Το μήνυμα αφορά ιδιαιτέρως την Φώφη Γεννηματά και τους διάφορους ηγετικούς παράγοντες στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, αφού είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός επιδιώκει να εμφανίζεται εκείνος και ο ΣΥΡΙΖΑ ως ο αντιδεξιός πόλος απέναντι στον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Να προσπαθήσει να γίνει, με άλλα λόγια, ο ηγέτης της Κεντροαριστεράς.

Συνεπώς, το στοίχημα για την Κεντροαριστερά θα είναι να μπορέσει να αποδομήσει αυτή τη στρατηγική γιατί σε διαφορετική περίπτωση το πάνω χέρι θα έχει στον πολιτικό αυτό χώρο ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Protagon

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS