Εκτύπωση
Άρθρα - Απόψεις
Εμφανίσεις: 801

Του Ανδρέα Στασινού
Ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν είχε το θάρρος του προγόνου του στο υπουργείο να βγει και να μιλήσει για «ασύμμετρες απειλές». Αλλά είχε την κουτοπονηριά να διαρρέει περί «σχεδίων εμπρησμών». Αυτά ακριβώς δηλαδή που εκ της θέσεώς του οφείλει να προλαβαίνει και να ακυρώνει

Πρώτα ήρθαν οι πυρκαγιές. Η μία πίσω από την άλλη. Να σταματούν μόνο στη θάλασσα. Τραγωδία. Μετά όμως ήρθε η διαρροή στο κρατικό ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «βλέπουν» σχέδιο εμπρησμών -προσοχή: όχι ανακοίνωση, ούτε δελτίο Τύπου, «διαρροή», κάτι σαν τα κυβερνητικά non papers. Κωμωδία.



Αναπόφευκτα το θέμα των τελευταίων καταστροφικών φωτιών σε Ζάκυνθο και Βορειοανατολική Αττική πήρε και πολιτικές διαστάσεις και άρχισαν τα tweets των πολιτικών μιας και όλοι είναι σε διακοπές και πού να στηθεί κάμερα σε μπιτς μπαρ. Αλλά και μη χρειαστεί να θυμηθούμε τα παλιά όταν γινόταν η επανίδρυση του κράτους.

   
Αν φυσούσε πολύ, ο Νίκος Τόσκας θα μπορούσε να αντιγράψει τον Βύρωνα Πολύδωρα και να πει το αμίμητο για τον «στρατηγό άνεμο», αλλά α) δεν φυσάει και τόσο πολύ και β) ο Βύρων είναι όντως αμίμητος. Ετσι ο αναπληρωτής υπουργός δεν είχε τη βυρώνεια τόλμη ούτε καν να βγει προσωπικά και να καταγγείλει «ασύμμετρες απειλές», όπως είχε πει ο πρόγονός του στο υπουργείο το 2007 για να παρακάμψει την κατάρρευση των κρατικών δομών σε τρία χρόνια καραμανλικής διακυβέρνησης. Αρκέστηκε ο κ. Τόσκας στη διαρροή προς το φιλότιμο κυβερνητικό πρακτορείο.

Σχέδιο εμπρησμών λοιπόν. Από ποιους; Ελα ντε; Μήπως είναι υπουργός Προστασίας του Πολίτη για να ξέρει; Αλλά μισό λεπτό. Είναι υπουργός Προστασίας του Πολίτη!

Αποτελεί συμβατική υποχρέωση του υπουργού που αναλαμβάνει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο να διασφαλίζει ότι η χώρα δεν είναι εμπάτε σκύλοι αλέστε και να μην μπορεί ο καθένας να καταστρώνει σχέδιο εμπρησμού, ώστε να αποσταθεροποιεί τη χώρα, όπως ισχυρίστηκε ο Σταύρος Κοντονής (Βύρων εσύ;). Αν δεν είναι ο «καθένας» και είναι εγκληματίας με οργανωμένο πλάνο καταστροφής, οφείλουν οι διωκτικές Αρχές να τον ξέρουν, να προλαμβάνουν τη δράση του, να ακυρώνουν τα σκοτεινά σχέδιά του. Αυτή είναι η δουλειά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη!

Αλλά τι είδους σχέδιο εμπρησμού είναι αυτό; Διαβάζουμε από το βαρυσήμαντο τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στελέχη (του υπουργείου) σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούνται από το γεγονός ότι οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σε περιοχές στις οποίες  ο χάρτης πρόληψης κινδύνου, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο (Δείκτη 4)». Ελα! Συνταρακτικό σχέδιο!

Πάνε δηλαδή οι κακοί εμπρηστές και διαβάζουν τον χάρτη της ΓΓΠΠ. Εντοπίζουν τον εύφλεκτο νομό, σημειώνουν ενθουσιασμένοι με «Χ» και λένε: «να, εδώ θα βάλουμε την πυρκαγιά γιατί θα αρπάξει εύκολα». Ο,τι πιο κοντινό στο πανούργο σχέδιο που συχνά είχε ο Μπόλντρικ στη «Μαύρη Οχιά».

Αλλά και πάλι, ας πούμε για χάρη της συζήτησης ότι υπάρχουν αυτοί οι πανούργοι εμπρηστές. Από τότε που αρχίσαμε να μετράμε τις πυρκαγιές, τις περισσότερες ημέρες του καλοκαιριού σε συγκεκριμένους νομούς της χώρας υπάρχουν συνθήκες με Δείκτη 4. Ας είναι προετοιμασμένο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανάλογα – με προσωπικό, έτοιμο εξοπλισμό, σχέδια δράσης, επιφυλακές. Ετσι ώστε οι εμπρηστές, που όντως υπάρχουν, όπως υπάρχουν και οι απλοί βλάκες που λένε να κάψουν σκουπίδια μια μέρα που φυσάει, να μην καταστρέψουν το σύμπαν.

Αλλα εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Προετοιμασία δεν είναι το καλύτερό μας, η Περιφέρεια δικιά μας είναι αλλά μην πούμε κάτι και στεναχωρηθεί η Ρένα. Και ο συντονισμός κι αυτός δύσκολος είναι. Και από επιχειρησιακό σχεδιασμό δεν φαίνεται να τα πηγαίνουμε και πολύ καλά, εξ ου και το γεγονός ότι η μεγάλη καταστροφή έρχεται από αναζωπύρωση ήδη υφιστάμενων πυρκαγιών. Αλλά από την άλλη είμαστε πολύ καλοί στο να επισκέπτεται ο Πρωθυπουργός τη βάση της Ελευσίνας για να φανεί επιχειρησιακός και να δει από κοντά τα καναντέρ. Επόμενος στόχος να βρει ένα στρατιωτικό μπουφάν να του φορέσουν σαν τον άλλον αμίμητο.

Protagon

Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS