Εκτύπωση
Άρθρα - Απόψεις
Εμφανίσεις: 126


Ευάγγελος Βενιζέλος - YouTube
 Δημοσιογράφος: Μια εκτίμηση  για τους στόχους, για τα πρώτα συμπεράσματα της Συνόδου, ποια είναι η εικόνα που έχετε αυτή τη στιγμή.

Ευ. Βενιζέλος: Είναι πολύ σημαντικό και για την Ελλάδα, για την Κρήτη, τα Χανιά, αλλά και για τον ίδιο τον θεσμό του Συμβουλίου της Ευρώπης, το γεγονός ότι εν μέσω πολέμου, διεξάγεται εδώ, αυτή η πολύ κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση είναι ένα πάρα πολύ ισχυρό forum κοινοβουλευτικής διπλωματίας και μπορεί να βοηθήσει ώστε η Ευρώπη, ως πολιτική οντότητα, να αντιληφθεί ποιες είναι οι προτεραιότητες τώρα μετά τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας και τον πόλεμο στην Ουκρανία.



Δημοσιογράφος: Πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα συμπεράσματα από την Συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης;

Ευ. Βενιζέλος: Ούτως ή άλλως, πρέπει αυτή τη στιγμή να αντιληφθεί η Ευρώπη ως  ήπειρος, ως ιστορική οντότητα, γιατί εδώ δεν μιλάμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο αλλά για την ευρύτερη Ευρώπη, ότι πρέπει να αντιμετωπίσει τη Ρωσική πρόκληση ακριβώς όπως είναι χωρίς να την εξωραΐζει, γιατί δυστυχώς ζούμε το πρώτο θερμό επεισόδιο που μπορεί να εξελιχθεί σε Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ταυτόχρονα ζούμε υγειονομική κρίση που δεν έχει τελειώσει με την πανδημία, ενεργειακή κρίση, επισιτιστική κρίση, ζούμε το φαινόμενο του πληθωρισμού και αρχίζουν να υπάρχουν φαινόμενα ύφεσης. Τέτοια συρροή κρίσεων είχαμε πάρα πολλές δεκαετίες να ζήσουμε. Αυτό αφορά όλον τον κόσμο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη αλλά αφορά ιδιαιτέρως την Ελλάδα, η οποία έχει τις γνωστές διαρθρωτικές αδυναμίες. Άρα, χρειάζεται υπευθυνότητα, διορατικότητα, δεν μπορούμε να κινούμαστε συγκυριακά, δεν μπορούμε να κινούμαστε ρητορικά. Πρέπει να είμαστε σοβαροί, να είμαστε ενωμένοι και βεβαίως να είμαστε υπεύθυνοι στις τοποθετήσεις μας, γιατί εδώ δεν μιλάμε μεταξύ μας, μιλάμε με τη νέα πραγματικότητα στον κόσμο.

Δημοσιογράφος: Μήπως έχει αργήσει η Ευρώπη να κάνει μια οργανωμένη ειρηνευτική παρέμβαση σε ότι αφορά τον πόλεμο;

Δημοσιογράφος: Φαίνεται να μιλούν περισσότεροι για τον πόλεμο παρά για την ειρήνη.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν έχει αργήσει, δεν έχει δυνατότητες. Είχε προσπαθήσει να μην ξεσπάσει ο πόλεμος, να μη γίνει η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας, αλλά ήταν ανειλικρινής ο Βλαντιμίρ Πούτιν και εξετέθησαν Ευρωπαίοι ηγέτες, εξετέθησαν Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που είχαν την εντύπωση ότι δεν θα γίνει η εισβολή, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έλεγαν ότι θα γίνει η εισβολή.  Και τώρα στην πραγματικότητα η Ρωσική πλευρά λέει, μιλάω μόνο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν μιλάει ούτε καν με την κυβέρνηση της Ουκρανίας,  εναντίον της οποίας διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις.

Βεβαίως πάντα, η Ευρώπη μπορεί να παίξει ρόλο και οφείλει να παίξει ρόλο, διότι έχει μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, πυρηνικές δυνάμεις όπως η Γαλλία και η Βρετανία, αλλά δεν μπορεί να κινηθεί χωρίς να λαμβάνει υπόψη τον πραγματικό συσχετισμό δυνάμεων. Και ο πραγματικός συσχετισμός δυνάμεων έγινε δυστυχώς ξανά πυρηνικός. Διότι ο κ. Πούτιν έθεσε, με πολλή μεγάλη ταχύτητα και ευκολία, ζήτημα πυρηνικής απειλής. Σ’ αυτό η Ευρώπη δεν μπορεί να απαντήσει μόνη, πρέπει να απαντήσει με αυτόν που έχει πραγματικά όπλα, που είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και προσφέρει ασφάλεια και ανάσχεση.

Δημοσιογράφος: Αυτή τη στιγμή ένας παίχτης σε διεθνές πια επίπεδο, είναι η Τουρκία, δεν ξέρω πόσο αυτό σας προβληματίζει τόσο σε σχέση με την ένταξη Σουηδίας- Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όσο και σε σχέση με το διπλωματικό πεδίο δράσης - Ρωσία και Ουκρανία-, σε ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα και τις συνεχείς προκλήσεις.

Ευ. Βενιζέλος: Καταρχάς το γεγονός ότι η Φινλανδία και η Σουηδία, δυο ουδέτερες παραδοσιακά χώρες, μάλιστα η Φινλανδία που έχει ζήσει τη μακράν εμπειρία της «φινλανδοποίησης», σπεύδουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ασφάλεια χωρίς ΝΑΤΟ δεν υπάρχει. Η ένταξη τους θα επιτευχθεί, υπολογίζω ότι θα καμφθούν οι τουρκικές αντιδράσεις, οι οποίες εντάσσονται σε ένα πλαίσιο συνολικής διαπραγμάτευσης, κυρίως μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών για τα εξοπλιστικά προγράμματα, όμως γεωγραφικά και ιστορικά η Τουρκία είναι «καταδικασμένη» να ακολουθήσει τη δυτική γραμμή και αυτό θα κάνει. Εμείς λοιπόν, βεβαίως παρακολουθούμε τι κάνει η Τουρκία, η οποία γεωγραφικά παίζει έναν ρόλο, αλλά και εμείς γεωγραφικά παίζουμε έναν ρόλο και ο δικός μας ρόλος αναβαθμίζεται και εμείς έχουμε πάρα πολύ ισχυρά επιχειρήματα, βεβαίως πάντα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και της Ελληνοαμερικανικής Εταιρικής σχέσης η οποία είναι πάρα πολύ ισχυρή.


Το Βήμα της Αιγιάλειας
Author: Το Βήμα της Αιγιάλειας
Ανεξάρτητη eφημεριδα άποψης.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS